Hoe zal ik deze blog eens beginnen, deze blog met het thema: 75 jaar vrijheid. 75 jaar vrij, wat kunnen we dankbaar hiervoor zijn. Een hele dag vrij om te doen wat je wilt doen. Ja, natuurlijk hoort werken ook bij “vrij zijn”. Maar als je net als ik, om twee uur zin hebt om een stukje suikerbrood te eten, kun je dat doen. Of ’s avonds lekker buiten spelen of wandelen, er is een tijd geweest dat dit niet mogelijk was. Gelukkig kan dit nu allemaal wel. Dus vrijheid staat voor mij, lekker doen waar je zin in hebt.

Zoals kinderfeestjes en kinderworkshops organiseren, ik zag net op facebook voorbij komen dat JoJo Kinderfeestjes alweer 4 jaar bestaat. Wat gaat de tijd snel, met zoveel feestjes en workshops

Unieke samenwerking! 

 

Gisteren is het schilderproject, met het thema vrijheid afgesloten. Voor mij in ieder geval, de bewoners van Doniahiem hebben nog een schilderles, om hun mooie schilderij nog mooier te maken. 19 maart, worden de schilderijen tentoongesteld, bij de ouderavond, van CBS de Paedwizer.

Na een paar keer overleg te hebben gehad, met de activiteitenbegeleidsters van Doniahiem en de directrice en juf van de Paedwizer, is het balletje gaan rollen. We gaan drie lessen samen organiseren. Eerst een kennismaking les en dan twee lessen, gevuld met schilderen.

Dan ga je nadenken, hoe ga je een schilderles begeleiden? Gelukkig heb ik een tante achter de hand, die schilderes is. Het thema Rembrandt kwam eerst ter sprake, dus heb ik een spoedcursus gevraagd bij mijn tante. Portret schilderen, ze heeft er hartelijk om gelachen. Dat is eigenlijk één van de moeilijkste cursussen.

Het is geen Rembrandt geworden, maar het thema is Vrijheid geworden.

Vrijheid

Er is een spreekwoord: zo vrij als een vogeltje in de lucht. Dus ben ik gaan vogeltjes schilderen, zittend op een paal. Maar omdat dit best moeilijk is, voor de kinderen en de bewoners, heb ik er malletjes van gemaakt, om het iets te vereenvoudigen. Dan maalt het nog wat door je hoofd. Op Pinterest gaan zoeken, naar afbeeldingen van vlinders die vrij worden gelaten uit je handen. En zo op het idee gekomen, om handen en vlinders te gaan schilderen, ook hier malletjes van gemaakt.

14 januari heb ik eerst een schilderles bijgewoond, in Doniahiem. Onder begeleiding van drie lieve vrijwilligsters, krijgen de bewoners schilderles. Ze waren bezig met prachtige schilderijen. Het is zo mooi als je Doniahiem binnen komt, je ziet oud-collega’s, maar ook nog bewoners die je kennen. Het is 7 jaar geleden, dat ik hier gestopt ben met werken.

Dinsdag 4 februari was het zover, de kennismaking les op school. De bewoners, activiteitenbegeleidsters, vrijwilligsters en ik, hebben een ochtend met 6 leerlingen en de juf kennisgemaakt. Eerst een rondje voorstellen, één van de leerlingen vertelde dat hij tien jaar was, waarop een bewoner reageerde, hee, dat ben ik ook geweest. Het ijs was gebroken.

Kennismaking

We kregen uitleg van de leerlingen zelf over hoe zij nu les krijgen op school. En er kwamen verhalen naar boven over hoe het vroeger ging. Prachtig om te zien, de interactie tussen de bewoners en de leerlingen. Nog een rondleiding door de school, kortom het was een zeer geslaagde ochtend.

Schilderlessen

Dinsdag 11 februari. De eerste schilderles, in Doniahiem. Ik kan je vertellen, ik zag er best tegenop, heb ik wel de juiste kennis al in huis, heb ik alles wel goed gepland, past het in de tijd? Maar zoals gewoonlijk was dit niet nodig geweest, het verliep allemaal heel soepel. Heel anders zoals ik het in het hoofd had en dat is het mooiste! Nog iets mooi van vrij zijn is, je bent vrij om te schilderen wat je wil. Sommigen hebben een eigen ontwerp geschilderd, anderen de vogeltjes. Of zijn begonnen met de handen en de achtergrond. Samen met de vrijwilligsters hebben we geholpen, met het begeleiden van het schilderen. Die dames hebben heel wat jaren meer schilder ervaring, dan ik, daarom verliep alles zeer relaxed.

Gisteren was de tweede les, de kinderen hebben in de voorjaarsvakantie nagedacht over wat ze kunnen gaan schilderen. En het mooie van schilderen is, je kunt geen fouten maken. Als het even niet lukt, begin je gewoon opnieuw. Of je maakt er net even iets anders van. Er zijn prachtige schilderijen gemaakt, sommigen worden later nog afgemaakt, zoals ik al eerder zei.

De bewoners en kinderen kunnen maar trots zijn op hunzelf, wat een talenten!!!

Bedankt dat ik met dit mooie project mee mocht werken!

MENU