De kerstvakantie komt in zicht.

Het is vandaag donderdag 12 december en het echte aftellen kan beginnen! Het is bijna kerstfeest en dat betekent ook vakantie!! Zijn jullie kinderen er aan toe? Even het gevoel van niks moet en alles mag!

Ik word helemaal blij van dit idee. Dan ligt er een agenda op tafel, een agenda met dagen waar op helemaal niks staat geschreven. Dagen die zich mogen vullen met gezelligheid, spontane uitjes of een echte pyjama dag, dit houdt in lekker op de bank, in pyjama natuurlijk, hangen met een fijne kerstfilm op de televisie?

En wie weet, misschien heel misschien, komt Koning Winter nog op bezoek. Dit zou natuurlijk geweldig zijn, we dromen toch allemaal van een witte kerst? Schaatsen, sleeën, sneeuwpoppen maken, dan is er van alles buiten te beleven.

Maar mocht dit nou niet gebeuren, niet getreurd, er is binnen genoeg te doen met de kinderen! Je kan gezellig samen creatief aan de slag! Ben je even inspiratieloos, geen paniek, dan kom ik om het hoekje kijken!

Ik heb 5 leuke knutseltips voor je op een rijtje gezet! Het is voor ieder wat wils. En het meeste materiaal hebben jullie vast in huis.

       Samen knutselen is super leuk!!

 

Tip 1: Maak wat moois met een cd!

Benodigdheden: cd’s, papier, prittstift, schaar, ander leuk knutselmateriaal, een touwtje en plakband.

Wist je dat je met een oude cd erg leuke creaties kunt maken? Je kan bv. een kerstbal of een kerstman er van maken, zie foto. Het handige is de cd, kun je gebruiken als mal, om een mooi rondje te creëren. Dat is de basis van deze knutsel. De kerstbal kun je versieren zoals je wilt. Een touwtje met plakband en je kunt hem ophangen. Voor de kabouter heb ik malletjes gemaakt, deze zijn hier te downloaden. Print en knip ze uit. Je maakt eerst het gezichtje, met de cd als mal. Dan plak je de baard erop en zijn muts, het is een beetje passen en meten. Je kan voor de baard ook opvulspul gebruiken, zo ook voor de rand van de muts. Plak de neus erop en teken zijn mond en oogje. Het lijfje met zijn handjes plak je achterop de cd. Je kan nog een mooie riem voor de kerstman maken en hem verder versieren. En een touwtje erop plakken, zodat je hem kan ophangen.

Tip 2: Knutselen met toiletrolletjes, zo leuk en je hebt snel resultaat!

Benodigdheden: toiletrolletjes, papier, lijm, schaar, stiften. Eventueel wiebeloogjes, chenille draad (pijpenragers), pompoms, kersttakjes (nietmachine) en wat jezelf nog maar meer in huis hebt om er wat leuks van te maken.

Op de foto zie je twee voorbeelden, Rudolf het rendier en een pinguin.

 

Rudolf beplak je met bruin papier, je geeft hem pootjes, je tekent zijn gezichtje erop. Maar voor de oogjes, kun je wiebel oogjes gebruiken. Je geeft hem een rode neus, met een rode pompom. Een sjaal. En als gewei kan je papier gebruiken, maar wat nog leuker is, gebruik kersttakjes. Deze kun je er op vast nieten.

De pinguïn maak je met zwart, wit en oranje papier. Of hele andere kleuren, maak voor de grap een fantasie pinguïn, bijvoorbeeld een roze! Oogjes, snaveltje, pootjes, vleugeltjes en een buikje natuurlijk. Knip een grote pompom door de midden en plak deze aan de zijkant, als oorwarmers. Je plakt een stukje chenille draad binnenin de toiletrol en tadaa je hebt twee hele leuke knutselwerkjes! Dit zijn twee voorbeelden, maar je kan veel meer maken, leef je uit!

Tip 3: Vader Kerst

Voor deze knutsel zul je vast eerst even naar de winkel moeten. Er zitten benodigdheden bij die, waarschijnlijk, niet iedereen in huis heeft. Wel gezellig, kerst shoppen.

 

Benodigdheden: Golfbal, haakje, boormachine, foam, dop van een melkpak, lijmpistool, schaar, verf, kwast, wiebeloogjes, stukje ijzerdraad, opvulspul, hobby lijm, popmpom, eventueel vilt voor de riem, goud glitterpapier.

Als allereerste boor je een klein gaatje in de kerstbal. Hier schroef je een haakje in. Zo kan je de golfbal beter vasthouden met het verven. Volgende stap is, verf de golfbal. Twee of drie keer, hij is dan mooi van kleur. Als je hem tussendoor even laat drogen, zet hem dan op een melkdop. Van het pak/jurk, de hoed en armen heb ik een mal gemaakt. Deze zijn hier te downloaden .

 Het past allemaal op 1 foamvel. Knip deze allemaal uit. Lijm de jurk, met de zijkanten van het foam tegen elkaar aan, met het lijmpistool, zie foto voor het model. Als je de lijm nog ziet is niet zo erg, hier kun je later glitters overheen doen, met hobbylijm. Plak de armen en riem op het pak. Je kunt de riem ook met vilt maken. De hoed is een driehoekje, lijm in het midden, van boven naar beneden een stukje ijzerdraad, laat dit even drogen. Zodra de lijm goed hard is, lijm dan de hoed, net als het pak in elkaar. Door de ijzerdraad, kun je de hoed nu buigen. Daarna plak je dit deel van de hoed op de cirkel. Dan kun je nu het hoofd versieren, leef je uit. Plak de hoed op het hoofd en het hoofd op het pak. Met het haakje naar beneden. Zorg dat het hoofd goed zit, zodat kerstvader blijft staan! Verder kan je hem versieren zoals je zelf wilt. 

Tip 4: De wiebelende kerstboom

Benodigdheden: 2 papieren borden of niet te dik karton. Waskrijtjes, schaar, lijm, nietmachine, eventueel papier en andere leuke spulletjes om je kerstboom mee te versieren.

Teken een kerstboom op het papieren bord. Of trek een broodbordje om op een stukje karton, doe dit 2 keer en teken op één van de cirkels de kerstboom op. En kleur deze in. Knip er een stam en handjes bij. Knip de onderdelen uit. Plak de armpjes aan de achterkant van de kerstboom. Versier de kerstboom helemaal naar eigen smaak. Vouw daarna het tweede bordje door de midden of de tweede cirkel van karton. Kleur deze tot de vouw, dus voor de helft. Doe een nietje aan beide kanten bovenin, dan is het wat steviger. Plak dan onderaan in het midden de stam, zie foto. Lijm de achterkant van de boom, maar alleen de onderkant, en plak het op het bordje. Nog een plakbandje voor de zekerheid, zo blijft hij goed zitten. En dan heb je een super gave wiebel kerstboom!

Tip 5: De ster van de knijpers!

Benodigdheden: 8 houten knijpers, verf, kwasten, lijm, stukje draad, heel veel glitters en alles wat je maar leuk vindt om de ster mee te versieren.

Je haalt de knijpers uit elkaar, je verft de binnenkant van de knijper. Zodra de verf droog is, lijm je de knijpers aan elkaar, met de gladde delen tegen elkaar. Dan lijm je de uiteindes, zie foto, als plusteken en dan komen de knijpers er tussen in. Je kunt hem nog een laagje verf geven, als je de verf nog niet dekkend vindt. Doe dit wel voorzichtig, hij zit niet gelijk vast. Na één nachtje is hij droog. Je zou de verf als lijm voor de glitters kunnen gebruiken, als de verf nog nat is, strooi je de glitters erop. En daarna kan je hem zo mooi maken als je wilt, touwtje eraan en hij kan de kerstboom in. Het staat super, je eigen gemaakte knutsel in de kerstboom!

Dit waren de knutseltips, jullie gaan je vast niet vervelen. Veel knutselplezier. Wij wensen iedereen een heel fijn kerstfeest en wie weet tot ziens in 2020!

Een feestelijke groet, JoJo

MENU